Becherovka likér

 

Becherovka

Bylinný likér – pocházející z Karlových Varů

Historie

U zrodu Becherovky a vzniku jejího jména stál drogista Josef Vitus Becher (1769–1840). Kromě obchodování s kořením a koloniálním zbožím v krámku U tří skřivanů se věnoval i výrobě alkoholu – již roku 1794 si pronajal kdesi ve městě vinopalnu a začal experimentovat s likéry.
V roce 1805 přichází do Karlových Varů za léčbou kníže Maxmillian Friedrich von Plettenberg. Doprovází ho také jeho osobní lékař, Dr. Christian Frobrig z Anglie.

Doktor Frobrig je častým návštěvníkem u Josefa Bechera, diskutují spolu o síle bylin. Při odjezdu daruje Dr. Frobrig Josefu Becherovi dárek v podobě receptu na nový likér. Josef Becher recepturu dva roky piluje, než začne r. 1807 s prodejem likéru English Bitter, určeného k léčbě onemocnění žaludku.

V květnu roku 1807 započal historicky první prodej Becherovky v krámku U tří skřivanů. Nově zaváděný léčebný nápoj se ovšem jmenoval English Bitter a užíval se jako žaludeční kapky. Ve městě, kam většina lázeňských hostů přijížděla právě s neduhy zažívacího traktu, se zdravotní likér rychle ujal – na rozdíl od bylin a koření prodávaných na váhu či běžně ordinovaných žaludečních diet se v podobě Becherových kapek snoubila zázračná síla bylin s oblažujícím vlivem lahodného likéru na duši pacienta.

S exportem Becherovky rodina zakladatele začala už v první polovině 19. století – v roce 1834 se prodávala ve Štětíně, o rok později ve Vídni a v Mnichově a v roce 1838 pronikla do Paříže. Během první světové války se Becherovka dostala do Španělska, Itálie, Turecka a Egypta. Teprve roku 1934 – po zrušení prohibice alkoholu – mohla Becherovka dobýt Spojené státy a až o čtyři roky později také Anglii. Po druhé světové válce dostala Becherovka od státu povolení k vývozu pouhých 500 lahví za rok, v roce 1960 to bylo už 100 hektolitrů ročně.
Becherovka byla jedním z vůbec nejúspěšnějších vývozních artiklů socialistického Československa.

Syn Josefa Bechera Jan (1813–1895) převzal koloniální obchod i výrobu likérů v rodném domě U tří skřivanů roku 1838. Právě on je považován za zakladatele firmy v pravém slova smyslu – rozvíjel výrobu Becherovky téměř 40 let, postavil novou továrnu a rodinné firmě zajistil budoucnost v podobě tří dědiců – synů z celkem tří manželství.
Janův podpis jako stvrzenku tradiční kvality a chuti najdeme i dnes na každé lahvi Becherovky.